Smaak van Portugal!

Amêijoas à Bulhão Pato

 

Dit Portugese gerecht is één van de meest gegeten en lekkerste voorgerecht van Portugal, Venusschelpen.

De schelpjes worden bereidt met knoflook en koriander en smaken hemels. Bestek is niet nodig. Een leeg schelpje wordt gebruikt als een soort klemmetje om de beestjes uit het volgende schelpje te halen. Je peuzelt ze dan zo op!

 

Natuurlijk wordt bij dit gerecht een heerlijk glaasje vinho verde gedronken.

Bifana

 

Een must om te proeven!

Simpel, maar met een zeer verrassende rijke smaak!

 

Typisch Portugees en heerlijk op een broodje met een flinke klodder mosterd. De McDonalds in Portugal serveert nu ook een McBifana. Maar, niet te vergelijken met een broodje Bifana in een pastelaria of een barretje.

 

Caracois

 

Niet voor mensen die niets moeten hebben van ‘enge’ beestjes. Slakken!

 

In mei is het slakkenseizoen in volle gang. Iedereen verheugt zich erop om deze beestjes met een biertje te kunnen nuttigen in de namiddagzon. Het seizoen begint op De Dag van de Arbeid, een feestdag in Portugal.

 

In Portugal doen ze dus niet moeilijk!

 

Enge beestje doen ze in een pan en eten ze op! Het is de bedoeling dat je zelf de slakken uit hun huisje haalt met een slakkenvorkje.

Cataplana


Een cataplana is een echte belevenis! Een gerecht vol geur, kleur en smaak.

 

Dit stoofgerecht wordt bereidt en geserveerd in een grote opvallende koperen of aluminium pan bestaande uit twee delen. Een heerlijk gerecht met een mix van kruiden, groenten, vis, zeevruchten of vlees. De inhoud is een feest om te zien en te ruiken.

 

De cataplana is een traditioneel en uniek Portugees culinair gebruiksvoorwerp en je hebt ze vast weleens gezien. Kookpotten typerend voor de Algarve.

Sardinhas

De geur van Portugal!

Voor wie niet bang is voor vieze vingers!
 

Vaak ruik je de geur al als je door de straten van een willekeurig dorpje loopt. De Portugezen leggen ze zelf regelmatig op de barbecue voor een heerlijke goedkope lunch, en heerlijk op een plak Portugees brood.

 

Niks nieuws onder de zon, maar zo lekker!

Pastéis de Nata

Eén van de lekkerste zoetigheden in Portugal zijn traditionele Portugese roomgebakjes.

De Portugezen zijn er dol op.

Het authentieke en geheime recept wordt nog altijd gebruikt door bakkerij Pastéis de Belém in Lissabon. Dit recept is door anderen overgenomen maar het verschil is zeker te proeven.

De gebakjes zijn zo geliefd dat je ze over de hele wereld kan kopen.

De smaak van Pastéis de Nata is heerlijk en moeten dezelfde dag worden gegeten.

.